SKP: Iranin poliittiset vangit vapautettava

Suomen kommunistinen puolue on kantanut kortensa kekoon propagandasodassa Iranin islamilaista tasavaltaa vastaan.

”Suomen kommunistinen puolue tuomitsee Iranin hallituksen työväenliikettä, naisliikettä ja ihmisoikeuksien puolesta toimivia kansalaisjärjestöjä vastaan kohdistamat sortotoimet, vangitsemiset ja teloitukset.”

Mistä ovat peräisin nämä tiedot sortotoimista? Sortotoimet saattavat olla todellisia, mutta niiden todellisuus pitäisi osoittaa joillain puolueettomilla ja luotettavilla dokumenteilla. Varsinkin syytökset aktivistien teloituksista ovat jyrkkiä, ja niiden tueksi pitäisi olla kunnollista evidenssiä.

”SKP vaatii Iranin hallintoa vapauttamaan poliittiset vangit, lopettamaan kuolemantuomiot, turvaamaan ammattiyhdistysliikkeen toimintaoikeudet ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia.”

Tuollaisissa vaatimuksissa ei ole sinänsä mitään pahaa, mutta jos Iran olisi kommunistisen puolueen johtama maa, tilanne olisi luultavasti täsmälleen samanlainen, eikä SKP siinä tapauksessa luultavasti olisi kovinkaan kiinnostunut esittämään tuollaisia vaatimuksia.

”Iranin taantumuksellinen hallinto on selvästi huolissaan Tunisian, Egyptin ja eräiden muiden maiden kansannousujen leviämisestä ja omasta asemastaan.”

Minulle se ei ole kovinkaan suuri solvaus, jos puhutaan ”taantumuksellisesta”, kun ottaa huomioon sokean edistysuskon hedelmät, mutta joka tapauksessa Iranin hallinnolla on syytäkin olla huolissaan, kun Länsi puuhaa sotaa maata vastaan.

Onko osa ”poliittisista vangeista” lännen sabotöörejä ja provokaattoreita (kirjoitan tästä lisää myöhemmin)? Entä mikä hallinto ei olisi huolissaan omasta asemastaan? Mikä hallinto haluaisi tulla kaadetuksi? Mikä hallinto haluaa maansa ja kansansa joutuvan totaalisen sodan uhriksi vain siksi, että ”joku ei vaan tykkää”?

”Tilannetta Iranissa kärjistävät myös kansainvälisten pankkien ohjeiden mukaisesti toteutettavat sosiaalisten menojen leikkaamiset ja Yhdysvaltojen imperialistinen politiikka.”

Hyvä, että SKP sentään tämän tajuaa. Olen positiivisesti yllättynyt. Aika lyhyesti tämä kuitenkin mainitaan, ikään kuin muodon vuoksi.

”Iranin taantumuksellinen hallinto on vastannut näihin tapahtumiin voimistamalla sortoa ja vainoa.”

Mistä tämä tieto on peräisin, ja voisiko Iranin huoleen olla jotain todellista ja järkevää syytäkin? Sitä en kiistä, etteivätkö vastatoimet ehkä voi olla liioiteltuja.

”SKP ilmaisee solidaarisen tukensa Iranin kommunisteille, muille vasemmistolaisille ja edistyksellisille voimille niiden kamppailussa demokratian, työväenluokan etujen, naisten oikeuksien ja jokaiselle kuuluvien ihmisoikeuksien puolesta.”

Mitä näiden korulauseiden takana on? Mikä on Iranin kommunistien agenda? Ketkä ovat voimat heidän takanaan? Olisiko kommunistien johtama Iran parempi kuin nykyisenlainen Iran?

Erityisesti on mielessäni kysymys: toivovatko kommunistit hallinnon kaatavan sodan syttymistä, jotta iranilaiset aatetoverit voisivat käyttää tilaisuutta hyväkseen päästäkseen valtaan? Mitä siitä seuraisi?

* * *

SKP:n lausunnon voi lukea täältä: http://www.skp.fi/2011-1-11/iranin-poliittiset-vangit-vapautettava

* * *

Mainokset