Johan Bäckman raportoi Syyriasta, Vol. II

Lue myös osa 1: https://derweltschmerz.wordpress.com/2011/11/20/johan-backman-raportoi-syyriasta/

* * *

Syyria tänään. Ohessa tästä päivästä pikaisesti kirjoitettua (julkaisu- ja editointivapaata). Venäjä lähetti 20-henkisen delegaatioon tarkkailemaan Syyrian tilannetta. Olen yksi delegaatiosta, mukana on venäläisten puolueiden, nuorisojärjestöjen ja yliopistojen väkeä sekä venäläisiä toimittajia. Tulimme Damaskokseen eilen ja kiertelimme jo kaupungissa, tänään olemme käyneet pääkaupungin ulkopuolella, ja ensi viikolla aloitamme matkustelun ympäri Syyriaa.

Joka päivä Hesingin Sanomien valheellinen uutisointi yllättää. Tänän Damaskoksessa on mukamas hyökätty Baath-puolueen päämajaa vastaan kranaateilla. Se on hotellimme vieressä emmekä ole havainneet mitään kranaatti-iskua. Väitteet meneillään olevasta oman kansan tappamisesta ovat selvää valhetta ja erittäin pahantahtoista propagandaa. Sama koskee väitettä ”sisällissodasta”. Damaskoksen keskustaan oli tänään kokoontunut ilmeisesti satoja tuhansia ihmisiä presidentti Assadia tukevaan mielenosoitukseen. Keskusta oli aivan tukossa. Syyria selvästi tukee johtajaansa.

Adssadia vastustava ”oppositio” on ulkomailta masinoitua propagandaa. Ihmiset ovat riemuissaan mutta samalla hieman ihmeissään ulkomailla leviävästä propagandasta, joka on jokapäiväisen naurun aiheena. Venäjää Syyria pitää nyt tärkeimpänä liittolaisenaan. Venäjän delegaatio on on saanut kaikkialla eritäin innostunen vastaanoton varsinkin tavallisten kansalaisten taholta. Venäjällä on Syyriassa tukikohta ja Venäjän laivasto on nyt myös saapumassa turvaamaan tilannetta.

Damaskoksessa turvallisuustilanne on hyvä, mutta maaseudulla se on usein heikompi. Suomen UM:n väitteet siitä, että täältä pitäisi poistua tai että tänne ei ollenkaan pitäisi matkustaa, ovat tyypillistä harhatietoa. Ehkä Syyrian vaarallisuuden korostamisen tarkoituksena onkin estää toimittajia saapumasta maahan tiedottamaan riippumattomasti siitä, mitä täällä tapahtuu. Damaskoksessa puhelin ja netti toimivat hyvin. Lisäkysymykset suoraan +358 40 503 5474

* * *

Dosentti Johan Bäckman Venäjän tarkkailijadelegaatiossa Syyriassa. Sunnuntai 20.11.2011.

Venäjän lähettämä yli 20-henkinen tarkkailijadelegaatio saapui Syyrian Damaskokseen perjantaina. Mukana on arabimaiden asiantuntijoita, tutkijoita ja toimittajia.

Venäjän delegaation tarkkailumatka Syyriassa jatkuu. Damaskoksen keskustassa oli valtava, useiden kymmenien tuhansien ihmisten presidentti Assadia puolustava mielenosoitus. Myös Venäjän tukea arvostettiin kovasti. Tällaisia mielenosoituksia on kaikkialla Syyriassa ja myös muissakin maissa. Illalla Syyrian pääesikunnan päällikkö puhui meille kolme tuntia Syyrian tilanteesta ja viime kuukausien tapahtumista. Maaliskuussa 2011 mielenosoitukset alkoivat rauhanomaisesti, mutta repesivät väkivallaksi.

Syyriaa vastaan on aloitettu ennen kuulumaton kansainvälinen informaatiosota, jossa levitetään suoria ja karkeita valheita. Lähinnä Yhdysvallat kanavoi informaatiosotaan valtavasti resursseja. Väärää tietoa levittävät mm. BBC, Al Jazeera, Reuters. Suomessa Helsingin Sanomat ja UM ovat levittäneet Syyrian tilanteesta miltei yksinomaan väärää tietoa, koska se on Yhdysvaltain intressien mukaista ja koska em. tahoilla on läheiset suhteeet Yhdysvaltain tiedusteluun. Syyrian maaseudulla on tehty terrori- ja bandiittihyökkäyksiä mm. armeijaa ja siviilikansalaisia vastaan. Asialla ovat islamistifundamentalistit.

Syyrian rajan turvavyöhykettä on levitetty sisäänpäin 20 kilometrin suojavyöhykkeeksi. Syyria ei kuitenkaan ole purkanut arabimaille tarkoitettua viisumivapautta. Tänään vierailimme sotilassairaalassa tapaamassa vakasti haavoittuneita sotilaita ja poliiseja. Sairaalaa johtava kenraali antoi myös tarkkoja tilastotietoja haavoittuneista ja kuolleista vuoden 2011 aikana. Syyriassa on haavoittunut maaliskuun 2011 jälkeen yli 4000 sotilasta, yli 700 on kuollut. Siviilejä on kuollut noin 150 ja haavoittunut muutama sata. Useimmat ovat kuolleet terroristien tarkka-ampujiin tai miinoihin. Myös sieppauksia lunnasvaatimuksineen ilmenee, kuten vainajien myyntiä omaisille.

Kävimme myös katsomassa Baath-puolueen päärakennusta, jota vastaan oli Helsingin Sanomien mukaan tehty iso kranaatti-isku. Mitään sellaista ei ole tapahtunut, se kiistettiin ehdottomasti, rakennuksessa ei ollut mitään jälkiä (vaikka yritin etsiä niitä kuumeisesti) eikä kukaan delegaatiostamme kuullut mitään, vaikka hotellimme on aivan rakennuksen vieressä. Taas hyvä esimerkki Syyriaa vastaan levitetystä valhepropagandasta. Syyria on valitettavasti kärsinyt terrorismista jo 1970-luvulta saakka. Meneillään olevan Syyrian vastaisen informaatiosodan tarkoitus on sekoittaa yleinen mielipide, aiheuttaa kaaosta ja hajottaa Syyrian yhtenäisyyttä.

Yhdysvaltain ja Ranskan lähetystöt ovat pitäneet yhteyttä terroristeihin ja avustaneet heitä propagandan levittämisessä, pääesikunnan päällikkö valisti meitä tänään. Hän oli ihastunut kuullessaan, että Suomessa on aika paljon Syyrian ja Palestiinan tukijoita ja että Suomi ei kuulu Natoon ja että Nato-vastaisuus on suurta. Yleinen käsitys on, että Yhdysvallat ja Nato hyökkäävät seuraavaksi Venäjälle sen jälkeen kun Syyria on hävitetty samalla menetelmällä kuin Neuvostoliitto, Jugoslavia, Irak ja Libya tuhottiin ja syöstiin väkivaltaiseen kaaokseen.

* * *

Mainokset