Johan Bäckman raportoi Syyriasta, Vol. III

Lue myös osat I ja II.

Lue myös Verkkomediasta Bäckmanin raportti Syyria tänään: Dosentti Johan Bäckman Venäjän lähettämänä tarkkailijana Syyriassa:
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=1851

* * *

Venäjän lähettämän tarkkailijadelegaation matka Syyriassa jatkuu. Syyrian presidentti Assad otti tänään vastaan Venäjän tarkkailijadelegaation. Presidentti Assad on 45-vuotias, vallassa hän on ollut nyt 11 vuotta. Assadilla oli aikaa keskustella jokaisen delegaation jäsenen kanssa ja vastata kaikkiin hänelle esitettyihin kysymyksiin. Tapaaminen kesti kaikkiaan yli kolme tuntia ja sen aikana käytiin läpi Syyrian tilanne kokonaisuudessaan, Syyrian geopoliittinen asema, Syyrian konfliktin kansainvälistyminen, Syyrian vastainen informaatiosota, maan modernisaatio, puoluetilanne ja uusien puolueiden perustaminen, asevoimien tekninen taso jne.

Presidentin mukaan Syyriassa on kolmenlaisia terroristiryhmiä: al-qaida-solut, muslimiveljeskunnan ryhmät ja huumekauppiaiden joukkiot. Muslimiveljeskunta on tehnyt terrori-iskuja jo 1970-1980-lukujen taitteessa.

Assadin mukaan hänen maineensa oli erinomainen länsimedioissa vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt yhtäkkiä länsimedia toitottaa häntä diktaattoriksi ja oman kansan pyöveliksi. Vaikka länsimedian kuva on muuttunut, hän itse on kuitenkin aivan sama ihminen, Assad sanoi. Kerroin presidentti Assadille mm., että Suomen älymystöpiireissä tuetaan Syyriaa ja että Suomen kansa ja monet upseeritkin vastustavat Suomen Nato-jäsenyyttä, eikä Suomi ole aikeissa liittyä Natoon.

Presidentti Assad on nuorekas, sympaattinen ja rauhallinen. Hän kuuntelee hyvin tarkasti mitä hänelle sanotaan ja vastaa nopeasti. Hän on erittäin kiinnostunut vieraista. Assad tunnustaa Syyrian olemassaolevat ongelmat ja keskustelee niistä mielellään. Hän ei missään tapauksessa vaikuta jyrkältä tai radikaalilta. Assadilla on kolme poikaa jotka käyvät tavallista koulua sekä yksi vaimo. Presidentin palatsi sijaitsee näköalapaikalla vuoren harjanteella, mutta mikään ökylinna se ei ole. Presidentin tapaamisen jälkeen kävimme tuntemattoman sotilaan haudalla.

Syyria on ollut käytännösä sotatilassa Israelin kanssa vuodesta 1948. Israelia ei tunnusteta ollenkaan valtioksi. Kun kerroin että minäkään en tunnusta Viroa valtioksi, virisi mielenkiintoinen keskustelu. Päivän lopuksi annoin jälleen yhden tv-haastattelun.

* * *

Mainokset