Ortodoksinen kirkko kiistelee itsenäisyydestä – Arkkipiispa Leon puheenvuoro

Yleisradio uutisoi otsikolla Ortodoksinen kirkko kiistelee itsenäisyydestä artikkelinsa, joka käsitteli Suomen ortodoksisen kirkon autokefaliaa. Huolestusta joissakuissa herättää se mahdollisuus, että Moskovan ja koko Venäjän patriarkaatti levittää vaikutusvaltaansa Suomeen.

Kysymys Suomen ortodoksisen kirkon asemasta jakaa kirkon jäseniä. Kirkon johto toivoo täydellistä itsenäisyyttä, kun taas osa ortodokseista haluaisi lopettaa keskustelun asiasta. Yhtenä perusteena on huoli Venäjän kirkon levittäytymisestä Suomeen.

YLE:n uutinen:
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/11/ortodoksinen_kirkko_kiistelee_itsenaisyydesta_3067925.html

Arkkipiispa Leo on ottanut aiheen esille tämänvuotisessa kirkolliskokouksessa, ja hän puhuu myös Suuren ja Pyhän Synodin järjestämisestä, minkä patriarkka Athenagoras laittoi alulle virkakaudellaan. Edellinen Suuri ja Pyhä Synodi järjestettiin vuonna 787 Konstantinopolissa. Ei siis ollakaan aikoihin nähty.

Patriarkka Bartolomeos on korostanut jokaisessa tapaamisessamme, että kysymys Suomen ja muiden lännen ortodoksisten kirkkojen kanonisesta asemasta on osa tulevan Suuren ja Pyhän Synodin kymmenestä asiakokonaisuudesta.

Lue arkkipiispa Leon puhe täältä:
http://www.ort.fi/kirkolliskokous/kirkolliskokous-2011-arkkipiispa-leon-puheenvuoro-0

* * *