Tehtävä Syyriassa

Dosentti Johan Bäckman kirjoittaa blogissaan matkastaan Syyriaan osana venäläistä tarkkailijadelegaatiota. Bäckmania on helppo haukkua propagandistiksi, mutta jos Venäjä on palkannut hänet valehtelemaan suomalaisille, Venäjän johtajat ovat tyhmempiä kuin uskallan uskoa.

Jos Bäckmanin kirjoitukset vain omassa blogissaan ja jo muutenkin hörhöleiman saaneessa Verkkomediassa ovat parasta, mihin Venäjän propagandakoneisto kykenee, se on todella kurjassa tilassa.

Reuters, al-Jazeera, AFP ja Associated Press sen sijaan tekevät massiivista mediakampanjaa isolla rahalla, joka virtaa sellaisilta tahoilta, jotka tekevät voittoa tai muutoin hyötyvät sodista ja kaaoksesta.

Venäjällä on epäilemättä itsekkäät intressinsä tukea Syyriaa, mutta se ei tarkoita Bäckmanin olevan väärässä Syyriaa koskevissa väitteissään. Väite Bäckmanista maksettuna propagandistina ei em. valossa vakuuta.

* * *

Iltapalalla saamme kuulla, että länsimedioissa väitetään Syyrian estäneen delegaatiomme maahanpääsyn. Maailma alkaa näyttää kaksijakoiselta: yhtäältä on olemassa länsimedian kuva Syyriasta ja toisaalta meidän oma todellisuutemme, jota ei pitäisi olla olemassa.

* * *

Alan ymmärtää Syyrian vastaisen informaatiosodan mekanismeja. Syyriaa 1970-luvulta terrori-iskuilla piinannut muslimiveljeskunta esitelläänkin nyt oppositiona. Olennainen jätetään kertomatta, kuten kaikkialla Syyriassa vellovat jättiläismäiset, nyky-hallintoa ja presidentti Al-Assadia tukevat mielen-osoitukset.

* * *

Meille näytetään tietysti se mitä halutaan näyttää. Mutta toisaalta viikossa ehtii myös lukea rivien väleistä. On asioita joita ei voi lavastaa: yleinen ilmapiiri, kaupunkien ja maaseudun tunnelmat, ihmisten katseet ja ilmeet, auki olevat kaupat, työmatkalaisten liikenneruuhkat, täydet katukahvilat.

* * *

Lue koko Bäckmanin raportti täältä:
http://kohudosentti.blogspot.com/2011/12/tehtava-syyriassa-matkakertomus-venajan.html

* * *

Mainokset