YleX Etusivu: Linda Occupy Helsinki -leirissä

Rahareformisti ja Suomen talousdemokratia ry:n varapuheenjohtaja Ville Iivarinen YleX:n ohjelmassa. YleX haastattelee Occupy Helsinki -liikkeen aktivisteja.

* * *

Se [rahatalouden rakenteiden ongelma] on meidän tän hetken globaalisti yhteiskunnallinen ongelma numero yks: se, kuinka rahajärjestelmä toimii, se, kuinka pankkijärjestelmä toimii. 

Ja siinä on harmi, että ihmisillä ei oo mitään hajua, et kuinka se toimii. Jos kysytte sadalta ihmiseltä putkeen, että mistä raha tulee, nii veikkaanpa, että ykskään heistä ei anna oikeeta vastausta. 

Meidän rahassa on sellainen ongelma, että sen luominen on yksityistetty, et se raha, mikä teillä on tilillänne – – ei se oo mitään valtion luomaa rahaa. Se on yksityisten pankkien luomaa. Ne luo rahaa sillon, kun ne myöntää lainoja ja luo sillä tavalla pankkitalletuksia. 

Että se on se, miten meidän raha syntyy, että jokaiseen euroon ja dollariin liittyy aina se velka jollekin pankille, ja se on mun mielestä se ongelma, joka aiheuttaa niin ekologiset ongelmat, eriarvoistumisen, demokratiavajeen ja oikeestaan melkeenpä kaiken, mitä me täällä ollaan vastustamassa – – . 

Kuuntele ohjelma täältä:
http://areena.yle.fi/audio/1322824983009

Lue myös Iivarisen blogeja:
http://villeiivarinen.blogspot.com/
http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi

* * *

Mainokset