Miltä talousdemokraattinen yhteiskunta voisi näyttää?

Millainen voisi olla yhteiskunta, joka rakentuu talousdemokraattisille periaatteille? Suomen talousdemokratia ry antaa siihen seuraavanlaisen vastauksen:

10. Miltä talousdemokraattinen yhteiskunta voisi näyttää?

 Köyhyyttä ei ole – eikä myöskään nykyisiä, korkotuloilla leveästi eläviä miljardöörejä. Verotuksen tehtävänä on lähinnä tasata tuloeroja ja säädellä kierrossa olevan rahan määrää. Rahalla keinotteleminen on loppunut. Kansalaisilla on mahdollisuus säästää osa rahoistaan – lainarahaa ei tarvita kaikkeen. Asumista ja yritys-toimintaa saisi rahoitettua korottomasti tai lähes korottomasti julkisten pankkien avulla. Talouskasvun pakkoa ei enää ole. Talousdemokraattisessa yhteis-kunnassa valmistetaan vain kestävää laatutavaraa ja päällimmäinen tavoite on kestävällä pohjalla oleva luonnonvarojen mukainen tuotanto ja kulutus.

Lienee selvää, että sellaisessa yhteiskunnassa ei olisi sijaa liikepankkiireille, pikavippaajille ja muille koronkiskojille. Voitontavoittelu ei ole kaikki kaikessa, eikä ahneutta saa asettaa korkeimmaksi arvoksi ja hyveeksi.

Ihmisten hyvinvointi, ekologisesti kestävä kehitys, korkea elintaso ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ovat huomattavasti merkityksellisempiä asioita, ja niitä ei saavuteta kapitalismin, korporatismin ja talouskasvu-ideologian avulla.

Talouden on palveltava em. tavoitteita sen sijaan, että se murentaisi niitä joidenkin tahojen loputtoman rahanhimon eduksi.

Lähde: http://www.talousdemokratia.fi/sivut/ukk

* * *

Mainokset