Tiibet-ilta

Olin juuri Tiibetin tilannetta ja kulttuuria käsittelevässä tilaisuudessa, jonka järjesti Turun yliopiston uskontotieteen opiskelijoiden ainejärjestö Nirvana ry. Tiibetista olivat puhumassa tutkijat Jaana Kouri ja Rebecca Frilund, joka tekee väitöskirjaa tiibetiläispakolaisten elinkeinoista. Frilund kertoi Tiibetin poliittisesta tilanteesta ja pakolaisten elämästä Dharamsalassa. Jaana Kouri on kulttuurintutkija ja uskontotieteilijä, joka lähti marraskuussa 2011 muutamaksi viikoksi Tiibetiin ottamaan selvää, millaista maassa on.

Tiibetiläiset ovat hyvin monimuotoinen kulttuuri, ja heidän keskuudessaan on monenlaisia näkemyksiä politiikasta. Monet haluavat Hänen Pyhyytensä dalai-lama Tenzin Gyatson tapaan aitoa autonomiaa, kun taas toiset vaativat täyttä itsenäisyyttä. Kiinan sanotaan lähettävän rahaa Tiibetin kehittämiseen. Rahaa Tiibetiin on kyllä lähetettykin, mutta kiinalaiset hallitsevat näitä rahavaroja, eikä tiibetiläisiltä itseltään juurikaan kysytä, millaista kehitystä he haluavat. He saavat elää köyhyydessä ja kärsiä hyvin brutaalista kohtelusta.

* * *

Lisäksi tilaisuudessa esitettiin Tash Despan dokumentti Undercover in Tibet. Despa on tiibetiläinen pakolainen, joka palasi takaisin Tiibetiin ottamaan selvää maan tilanteesta. Elokuvassa on tiibetiläisten haastatteluja elämästä Kiinan miehittämässä Tiibetissä.

Elokuvan esittely täällä:
http://topdocumentaryfilms.com/dispatches-undercover-in-tibet/

He finds the nomadic way of life being forcefully wiped out as native Tibetans are stripped of their land and livestock and are being resettled in concrete camps. Tibet reveals the regime of terror which dominates daily life and makes freedom of expression impossible. Tash meets victims of arbitrary arrests, detention, torture and “disappearances” and uncovers evidence of enforced sterilisations on ethnic Tibetan women.

Undercover in Tibet 2008

* * *

Yhdysvaltain hegemoniaa vastustavat tahot ovat yleensä hyvin haluttomia kritisoimaan Kiinaa mistään, ja joidenkin mielestä jopa dalai-lama ja Tiibetin pakolaishallitus ovat osa CIA:n propagandakoneistoa, jonka tarkoituksena on diskreditoida Kiinaa.  Dalai-lamalla ja pakolaishallituksella on kuitenkin tiibetiläisten tuki puolellaan.

On tyhmyyden merkki nähdä maailma niin mustavalkoisesti kuin jotkut tekevät. Samaan aikaan voi pitää hyvänä asiana sitä, että Kiina luo vastavoiman Yhdysvaltain hegemonialle, ja vastustaa Kiinan omaa sortovaltaa Tiibetissä.  Kiinan Tiibet-miehitys ei ole yhtään parempaa kuin se, mitä Yhdysvallat tekee Libyalle, Irakille ja muille maille.

Kiina pitää Tiibetiä hallussaan sekä geopoliittisen vallan että laajojen luonnonvarojen vuoksi. Se voisi kuitenkin hyötyä Tiibetistä paljon humaanimmin, jos se olisi luonut hyvät ja läheiset suhteet itsenäiseen Tiibetin valtioon. Tiibetin  ”rauhanomainen vapauttaminen” tekee  tällaisen mahdollisuuden vain koko ajan vain hankalammaksi.

Ideaalinen tilanne olisi, jos Tiibetistä – tarkoittaen koko historiallista Tiibetiä – tulisi itsenäinen, buddhalainen ja talousdemokraattinen valtio, jolla olisi läheiset suhteet Kiinaan ja Intiaan. Brutaalilla vallankäytöllään Kiina vain ajaa yhä tehokkaammin tiibetiläisiä etsimään tukea länneltä – ja sellaisesta harvoin seuraa mitään hyvää kenellekään.

* * *

Danakosha Aid

Danakosha Aid on Danakoshan dharmayhteisön ohjelma, joka tukee Gegongin kylässä Itä-Tiibetissä asuvia paimentolaisperheitä. (…) Danakosha Aid on on perustanut koulutusprojektin, jonka tavoitteena on paikallisen kulttuurin säilyttäminen ja yhteisön hyvinvoinnin lisääminen.

Projektille voi tehdä lahjoituksia.

Danakosha Aid: http://www.danakoshaaid.fi/
Tulku Dakpahttp://www.tulkudakpa.org/
Danakosha Dharma Centerhttp://www.danakosha.fi/

* * *

Mainokset