Something Is Rotten in the State of Hungary

Unkari on jännä maa, jossa on viime aikoina tapahtunut kummia. Hankala sanoa, mikä on totta, mutta jos Kansan uutisiin on uskominen, asiat eivät ole välttämättä menossa aivan parempaan suuntaan.

Unkarissa Jobbikin luoman kiihkokansallismielisessä mielipideilmastossa Orbánistakin on tullut kiihkoilija ja tämän tuloksena Fidesz sai todellisen jytkyvoiton viime vuoden huhtikuun vaaleissa. Nyt Orbán on taas pääministeri ja tällä kertaa hän voi kahden kolmasosan enemmistöllään parlamentissa tehdä suunnilleen mitä tahansa haluaa. Ja niin tekeekin.

Peter Lodeniuksen jutun Muukalaisviha on tarttuvaa voi lukea täältä:
http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/nakokulma/2708376/muukalaisviha-on-tarttuva-tauti

Lisäksi Unkari näyttää olevan Kansainvälisen valuuttarahaston taskussa, eikä sillä siis taloudellisestikaan taida mennä hyvin. Maalla on toki oma raha ja keskuspankki, mutta ne eivät vielä riitä turvaamaan valtion taloudellista itsenäisyyttä.

Maan vaihtotase puolestaan on ollut viime vuosikymmenet kroonisesti alijäämäinen. Forintin sitominen euroon syvensi alijäämiä entisestään. Eurosidoksen purkaminen onkin auttanut heikentämällä forinttia, minkä seurauksena Unkarin vaihtotase on kääntynyt positiiviseksi. Samalla kuitenkin euromääräisen velan nimellinen arvo on noussut, mikä on puolestaan pienentänyt velanmaksukykyä. Vaihtotaseen ylijäämien tuoma helpotus on siis suurelta osin näennäistä ja maksuvaikeuksien voittaminen vaatisi huomattavasti suurempia ylijäämiä.

Lue Jussi Ahokkaan artikkeli Unkarin umpikuja täältä:
http://rahajatalous.wordpress.com/2011/11/28/unkarin-umpikuja/

Ja sitten on vielä tämä uutinen:
http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/2011/12/1465085/ekp-huolissaan-unkarin-keskuspankin-itsenaisyydesta

EKP huolissaan Unkarin keskuspankin itsenäisyydestä

Euroopan keskuspankki ilmaisi torstaina huolensa Unkarin keskuspankin itsenäisyydestä. Unkarin keskuspankkilakiin ehdotetut muutokset huolettavat EKP:ta.

EKP:n mukaan muutokset voivat vaikuttaa Unkarin keskuspankin päätöksentekoprosessiin ja siten vähentää pankin itsenäisyyttä.

Viime viikon perjantaina EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston edustajat katkaisivat neuvottelut uudesta valmiusluotosta Unkarille. Syynä oli sama Unkarin parlamenttiin tuotu lakiesitys, jonka pelätään loukkaavan maan keskuspankin riippumattomuutta.

Unkarin pääministeri Viktor Orban yrittää saada kahden kolmanneksen enemmistön äänestämään parlamentissa lakiesityksen puolesta. Orbanilla on aiemminkin ollut hakausta maan keskuspankin kanssa.

(MTV3 – STT – AFP)

Voisiko uutista enää epäselvemmin kirjoittaa? Onko EKP siis huolissaan siitä, että Unkarilla on oma keskuspankki?  Mitä ovat nämä keskuspankki-lain muutokset? Tarkoittaako ”keskuspankin riippumattomuus” riippumattomuutta valtiosta vai EKP:stä? Oletan, että jälkimmäistä. Onko Viktor Orbánin ”hakaus” maan keskuspankin kanssa sitä, että keskuspankki haluaa osaksi EKP:tä? EKP? IMF? WTF?

Update: YLE kertoo sivuillaan seuraavaa:

Unkarin hallitus on pyrkinyt viemään eteenpäin lakimuutosta, joka kriitikkojen mukaan heikentäisi maan keskuspankin johtajan valta-asemaa ja antaisi maan parlamentille enemmän valtaa korkotason määrittelyssä. Unkarin keskuspankin johtaja Andras Simor on kutsunut uudistusta ”totaaliseksi valtaukseksi”.

Euroopan Unioni on kehottanut Unkaria hylkäämään uudistuksen edistämisen.

http://yle.fi/uutiset/teemat/velkakriisi/2011/12/unkarin_luottoluokitus_putosi_roskasarjaan_3123183.html

Update: Taloussanomat kertoo sivuillaan Unkarin keskuspankkilain hyväksymisestä:
http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2011/12/30/kiistelty-keskuspankkilaki-lapi-unkarissa/201120088/12

* * *