Talousdemokratia, inflaatio ja kvantiteettiteoria

Suomen talousdemokratia ry:n varapuheenjohtaja Ville Iivarinen on kirjoittanut artikkelin inflaatiosta, joka rahan kvantiteettiteoriaan uskovien kannattaisi ajatuksen kanssa lukea. Inflaatiokortti lienee yleisin vasta-argumentti, joka talousdemokratiaa vastaan esitetään, mutta se ei ole kovin hyvä argumentti, jos sitä ryhtyy lähemmin tarkastelemaan.

Kun me talousdemokraatit yritämme ehdottaa, että valtion tulisi luoda lisää rahaa talouteen, yleensä meille nauretaan ja annetaan saman tien oppitunti inflaatiosta. Jos valtio loisi lisää rahaa, se johtaisi vain ja ainoastaan inflaatioon eikä hyödyttäisi taloutta millään tavalla. Näin meille sanotaan ja päivitellään, kun on kaiken maailman hourupäitä taas liikenteessä.

Lue artikkeli täältä:
http://www.talousdemokratia.fi/sivut/inflaatio

Aiheesta kannattaa katsoa myös Raha ja talous -blogisti Jussi Ahokkaan artikkeli Inflaatio, rahan kvantiteettiteoria ja animal spirits, joka käy läpi käsityksiä inflaatiosta, sekä hänen ja Lauri Holapan artikkeli Keskuspankkirahoitus ja inflaatio, jossa käydään läpi myös Zimbabwen ja Weimarin tasavallan hyperinflaatiot.

Lyhyt tarkastelumme on osoittanut, ettei rahan kvantiteettiteorian kannata antaa sotkea ajatuksiamme rahatalousjärjestelmän toiminnasta, koska teoria ei ole empiirisesti pätevä. Inflaation todelliset syyt ovat muualla kuin kvantiteettiteorian olettamissa mekanismeissa. Lisäksi olemme voineet havaita, että itse asiassa inflaatio on rahatalousjärjestelmän kannalta erittäin tärkeä ilmiö, koska se kannustaa investoimaan ja tuottamaan tarjoamalla taloudellisille toimijoille mahdollisuuden rahallisiin voittoihin.

Ahokkaan artikkelin voi lukea täältä:
http://rahajatalous.wordpress.com/2011/11/10/inflaatio-rahan-kvantiteettiteoria-ja-animal-spirits/

Tosiasiassa hyperinflaatio Weimarin tasavallassa tai Zimbabwessa ei johtunut ”rahan painamisesta”, kuten peruskoulun historiankirjoissa ja ortodoksisen talousteorian kuvauksissa on väitetty. Itse asiassa tiedossamme ei ole yhtäkään historiallista esimerkkiä hyperinflaatiosta, jonka suora keskuspankkirahoitus olisi aiheuttanut.

Holapan ja Ahokkaan artikkeli täältä:
http://rahajatalous.wordpress.com/2010/12/23/keskuspankkirahoitus-ja-inflaatio/

* * *

Mainokset