Perennialismi ja kristinusko

South Carolinan yliopiston uskontotieteen professori James S. Cutsinger (Professor of Theology & Religious Thought) selittää tällä videolla kristinuskon ja perennialistisen ajattelun suhdetta – tai pikemminkin perennialismia kristillisen uskon näkökulmasta. Cutsinger on uskonnoltaan ortodoksi ja erikoistunut sveitsiläisen muslimimystikko Frithjof Schuonin uskonnollisen filosofian tutkimiseen.

Olen kohdannut harhakäsityksiä, että perennialismi edustaisi jonkinlaista liberaaliteologiaa. Kuitenkin perennialismi on varsin konservatiivista traditionalismia. Sen kutsuminen ”liberaaliteologiaksi” ei ole vain käsittämättömän tyhmää – se on yritys diskredibilitoida liian paljon ajattelua vaativa ilmiö jollain helpolla kortilla. Perennialismi on ajattelemisen arvoinen filosofia, jonka juuret ovat muinaishistoriassa.

”And whatever perennialists may be, they’re not liberals, or not at least when it comes to the classic disputes that define right and left.”

Kannattaa lukea myös tämä lyhyt teksti, jossa Cutsinger vääntää asian rautalangasta: http://www.cutsinger.net/wordpress2/?p=232

* * *

Mainokset