Raha- ja pankkireformi: oikealla vai vasemmalla?

Brittiläisen PositiveMoney-liikkeen Mira Tekelova kirjoittaa raha- ja pankkireformin sijoittumisesta poliittiselle kartalle. Hänen mukaansa reformiliikkeessä ei ole lainkaan kysymys oikeisto/vasemmisto-jaosta vaan järjestelmävirheestä, jonka ratkaiseminen on olennaista koko poliittiselle kentälle.

The kind of proposals that we’re advocating are neither left wing nor right wing. They get support from both sides of the political spectrum, sometimes for different reasons, and sometimes for the same reasons.

The proposal denies the commercial banks their power to create money. It is pure common-sense, and it should be welcomed by all. If you are a socialist on the left you should welcome the fairness and possibility of better public services, and if you are a capitalist business owner on the right you should welcome the easier access to cheap, affordable credit!

Olen itse eri mieltä alkupuolella olevasta maininnasta, että rahareformiliike ei vastusta korkoa (monet muutkin raha- ja pankkireformistit ovat samalla linjalla kanssani). Korko on keskeinen osa raha- ja pankkijärjestelmän ongelmaa, sillä se lisää velan määrää luomatta sitä vastaavaa rahamäärää. Korko ei välttämättä olisi ongelma, jos pankki laittaisi saamansa korkotulot välittömästi takaisin kiertoon. Siinäkin tapauksessa se on kuitenkin ongelma lainansaajalle, joka joutuu maksamaan pankille ajasta.

Lue artikkeli täältä:
http://www.positivemoney.org.uk/2011/07/our-proposals-left-wing-or-right-wing/

  * * *

Mainokset