Syyrialaiskristityn kirje Alain Juppélle

Syyrialainen kristitty muistuttaa Ranskan ulkoministeriä siitä, että Syyria pysyy uskollisena esi-isilleen

Tässä on kirje Ranskan ulkoministeri Alain Juppélle, joka taannoin totesi libanonilaisen as-Safir-lehden haastattelussa: ”Haluaisin sanoa idän kristityille. Ranska ei hylkää heitä. Meillä on luottamus siihen, että vuoden 2011 vallankumouksia säestää äärimmäinen tarkkaavaisuus ihmisoikeuksien kunnioittamisen, erityisesti vähemmistöjen oikeuksien, pitämisestä arvossa”.  

Monsieur Alain Juppé,

Moderni etiketti edellyttää, että aloitamme sanamme tervehtimällä, mutta valehtelisin, jos väittäisin toivovani teille hyvää huomenta tai jos sanoisin: ”Bonjour”. Siispä murran tämän kömpelön protokollan.

Viitaten lausuntoonne, joka oli suunnattu idän kristityille ja erityisesti syyrialaisille sellaisille sekä krokotiilinkyyneliinne heidän kohtalonsa tähden, kerronpa teille seuraavaa: Jos kristityt todella kaipaavat suojelua, suojelua kaivataan teitä vastaan sekä niitä jengejä vastaan, jotka kanssanne ovat liittoutuneet ja jotka ovat terrorisoineet rauhanomaista väestöä. Nuo jengit eivät alkujaan tehneet eroa kristittyjen ja muslimien välillä, mutta koska päätitte rajoittaa puheenne heille [kristityille], puhun teille samaan tapaan.

Muslimit ja kristityt osoittavat yhtenäisyyttään kirkossa Damaskoksessa tammikuun 9:ntenä 2012 muistellessaan Um Sarin lasten ja suurmuftín marttyyriutta kapinallisten käsissä

Muslimit ja kristityt osoittavat yhtenäisyyttään kirkossa Damaskoksessa tammikuun 9. päivänä 2012 muistellessaan Um Sarin lasten ja suurmuftín marttyyriutta kapinallisten käsissä. 

Monsieur Juppé, teidän jenginne vain parin viime päivän sisällä ovat hyökänneet kahteen tärkeimpään itäisen kristikunnan kirkkoon, jotka molemmat ovat Homsissa. Ei ole epäilystäkään siitä, ettettekö tietäisi hyvin papiston vältelleen heidän tyranniaansa tähän hetkeen asti. Kahden papin on ilmoitettu tulleen tapetuksi – puhumattakaan sadoista kristityistä marttyyreistä, jotka ovat kuolleet kriisin puhjettua.

Toitte kantanne esiin ikään kuin ette olisi lukenut historiaanne Ranskassa, tai ehkäpä muistinne on heikentynyt ja raskautettu syntienne tähden. Sallikaapa minun virkistää muistianne kertomuksella, jonka koette epämiellyttäväksi: tarinan isoisästänne kenraali Gouraud’sta sekä meidän isoisästämme Fares Khourysta, ja se kertomus on meidän mielissämme ja tietoisuudessamme yhä tuore.

Fares Khoury

Vain muutama vuosikymmen sitten Gouraud antoi saman lausunnon, jonka teidän säädytön kielenne ääneen tänään houraili – että hän halusi suojella kristittyjä. Noihin aikoihin isoisäni Fares Khoury tuli eräälle Damaskoksen minareeteista ja lausui kuuluisat sanansa: ”Jos haluatte tulla suojelemaan kristittyjä, kantakaa todistusta, ettei ole muuta jumalaa kuin Jumala.” Olette ehkä epätietoinen Fares Khouryn merkittävyydestä sekä tilasta, jonka hän valloitti mielissämme ja sydämissämme. Vakuutan teille, että astelemme hänen jalanjäljissään ja meille on mahdotonta pettää hänen perintöään.

Allekirjoitus,
Syyrialainen kristitty
George Nader

Englanniksi tekstin ja Juppéa koskevan artikkelin voi lukea journalisti Lizzie Phelanin blogista:
http://lizzie-phelan.blogspot.com/2012/02/syrian-christian-reminds-french-fm-that.html

* * *