Kirja ja dokumentti Lockerbie-iskusta

Brittiläinen tutkija John Ashton on kirjoittanut kirjan, joka käsittelee Abdelbaset Al-Megrahin väitettyä osallisuutta Lockerbie-iskuun. Asiasta kirjoittaa Kansan Uutisissa toimittaja Peik Johansson. Ashtonin kirjan nimi on Megrahi: You Are My Jury, ja se julkaistiin viime viikolla.

Libyan entistä hallitusta ja libyalaista Abdelbaset Al-Megrahia on vuosien ajan pidetty syypäinä Lockerbien pommi-iskuun. Viime viikolla julkaistu kirja osoittaa kuitenkin melko takuuvarmasti, että pommi-iskusta tuomittu libyalaismies oli syytön.

Brittiläistutkija John Ashtonin kirjan paljastuksista kerrottiin viikko sitten myös Al Jazeera -kanavalla esitetyssä dokumenttiohjelmassa, joka on edelleen nähtävissä kanavan verkkosivuilla.

Johanssonin artikkeli:
http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/nakokulma/2750756/lockerbie-iskusta-tuomittiin-syyton-mies

Aiheesta on jokin aika sitten tehty myös dokumenttielokuva Lockerbie – The Lost Evidence (Lockerbie – Case Closed).

Dokumentti BBC:n sivuilla:
http://www.bbc.co.uk/programmes/b01cqp4z

Dokumentti Al-Jazeeran sivuilla:
http://www.aljazeera.com/programmes/2012/02/20122286572242641.html

Malta Todayn juttu aiheesta:
http://www.maltatoday.com.mt/en/newsdetails/news/national/Lockerbie-documentary-demolishes-Maltese-key-witness-s-testimony-20120227

Olen toisinaan kuullut vastaväitteen, että Muammar al-Gaddafi olisi tunnustanut Libyan järjestäneen Lockerbie-iskun. Ainakaan minun silmiini ei ole koskaan osunut todistetta siitä, että Gaddafi olisi tällaisen tunnustuksen tehnyt. Libya suostui kansainvälisen painostuksen vuoksi maksamaan korvauksia iskusta, mutta se ei tarkoita Gaddafin ”tunnustaneen” – ja vaikka Gaddafi olisikin tunnustanut, se ei todista mitään, jos asiaa koskeva evidenssi osoittaa muuta.

* * *

Mainokset