Vesi syynä Libyan sotaan?

Varsinkin rutikuivan Saharan autiomaan alla, sedimenttikerrosten välissä, on suuret määrät käyttökelpoista vettä. Esimerkiksi Libyan, Algerian ja Tshadin alla oleva vesimäärä on samaa suuruusluokkaa, kuin jos maat olisivat 75 metriä syvän järven peitossa. Eniten pohjavettä on Libyassa, lähes 100 000 kuutiokilometriä.

Lähde: Yleisradio

Uutisessa annetaan ymmärtää, että kyseessä olisi jokin ihan uusi havainto. Kyllä maailman vesivarannot ovat olleet tiedossa jo pitkään. Libyassa näitä varoja hyödynnettiin tehokkaasti kahdenkymmenen vuoden ajan. Todennäköisesti Libyan sota käytiin hyvin paljolti juuri vesivarojen hallinnasta.

Afganistanistakin sattui löytymään huomattavia määriä litiumia siinä vaiheessa, kun NATO miehitti maata. Minulla ei ole suurta luottamusta siihen, että näitä litium-varoja kansallistettaisiin afganistanilaisten eduksi – ei ainakaan, jos Yhdysvallat, NATO ja Euroopan unioni pääsevät asiasta määräämään.

Ei unohdeta sitäkään, että kansalaisaktivisti Marko Sihvonen pyrki muutama vuosi sitten herättämään huomiota koskien Suomen pohjavesivarantoja. Pohjavesiä uhkasi (uhkaa kai yhä?) yksityistäminen, ja tämän johdosta hän piti kuukauden nälkälakkoa Eduskunnan edessä kansallisomaisuutemme puolesta.

* * *

Mainokset