12M: Kansat liikkeellä eri puolilla maailmaa

Madrid, Espanja. Kuva Facebook-ryhmästä Occupy Spain.

Espanjassa maan turhautunut nuoriso lähtee tänään kaduille vastustamaan hallituksen säästöpolitiikkaa, taloudellista eriarvoisuutta ja korkeaa työttömyyttä.

Mielenosoituksia on odotettavissa illalla 80 espanjalaisessa kaupungissa, suurimmat niistä Madridissa ja Barcelonassa.

Mielenosoituksia järjestetään neljän päivän ajan. Mielenilmaukset huipentuvat tiistaina, jolloin tulee kuluneeksi tasan vuosi nuorten protestiliikkeen syntymisestä. Silloin he valtasivat Madridin keskusaukion Puerta del Solin viikkokausiksi.

Espanjasta protestiliike laajeni nopeasti eri puolille maailmaa Occupy-tunnuksen alla.

Vuosipäivän alla Espanjan viranomaiset ovat halunneet varmistaa, etteivät nuoret valtaa toreja ja katuja uudestaan. Esimerkiksi Madridissa mielenosoitusten on päätyttävä iltakymmeneltä paikallista aikaa.

Protestiliike on saanut nimen ”indignados” eli suomeksi vihaiset, suuttuneet. Mielenosoitukset ovat sujuneet pääosin rauhallisesti ja saaneet uusia muotoja vuoden kuluessa.

– Liike on muuttanut muotoaan, se on yhä olemassa. Se ei ole enää kaduilla, vaan netissä ja sosiaalisessa mediassa, sanoo Noelia Moreno, yksi viime kevään aktivisteista.

Lähde: http://ts.fi/uutiset/ulkomaat/345338/Espanjan+vihainen+nuoriso+lahtee+kaduille

Madrid, Espanja. Kuva Facebook-ryhmästä European Revolution.

MADRID. Espanjan turhautunut nuoriso palasi lauantaina kaduille vaatimaan muutosta.

Mielenosoituksia järjestettiin kymmenissä espanjalaisissa kaupungeissa, suurimmat niistä Barcelonassa ja Madridissa, mistä Indignados (suom. suuttuneet, närkästyneet) -protestiliike sai alkunsa vuosi sitten.

Protesteja aiotaan jatkaa neljän päivän ajan.

Mielenosoittajat vastustavat hallituksen säästöpolitiikkaa, taloudellista eriarvoisuutta ja korkeaa työttömyyttä. Vuosi on kulunut, ja espanjalaisilla on entistä enemmän protestoitavaa: Espanjan talous on kuralla ja säästötoimet kurittavat kansaa.

Yleinen työttömyysaste on noussut liki 25 prosenttiin. Suurimmassa ahdingossa ovat nuoret, joista jo yli puolet on vailla työtä.

Espanjan protestit ovat toistaiseksi pysyneet rauhanomaisina. Pelkona on, että levottomuuksia puhkeaa, jos nuorten tilanne edelleen pahenee.

Monien nuorten ainoa apu ovat vanhemmat, kertoo madridilainen Jon Aguirre, 27.

”Sitten nähdään mitä tapahtuu, kun perheet eivät enää pysty auttamaan lapsiaan. Se, mitä sattui Kreikassa, ei ole kaukaa haettua”, Aguirre sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Vuosi sitten protestiliike valtasi Madridin keskusaukion Puerta del Solin viikkokausiksi. Tällä kertaa viranomaiset ovat halunneet varmistaa, ettei sama toistu.

Madridissa mielenosoitusten on päätyttävä iltakymmeneltä paikallista aikaa. Sanomalehti El Mundon mukaan pääkaupunkiin on määrätty 1 500 ylimääräistä mellakkapoliisia turvaamaan järjestystä. Sisäministeriön mukaan minkäänlaista leiriytymistä ei sallita.

Arvostelijoiden mukaan protestiliike on saanut aikaan näyttäviä mielenosoituksia, mutta ei muuta. Sosiologian professori Ignacio Urquizun mukaan liikkeen vaatimat muutokset eivät ole vuoden aikana edenneet.

”Kun katsoo mitä on tapahtunut, monet ihmiset ovat pettyneitä. Lisäksi vallalla on käsitys, että protestiliike on itsekin sisäisesti hyvin hajanainen”, Urquizu sanoi Publico-lehdelle.

Lähde: http://www.hs.fi/ulkomaat/Espanjan+suuttunut+nuoriso+marssi+taas/a1305562177250

* * *

Meanwhile in Bahrain…

Tankit kaduilla ja tappomeininki. Kuva Facebook-ryhmästä Occupy Wall St.

Menossa mukana Yhdysvallat ja Saudi-Arabia.
Kuva Facebook-ryhmästä Occupy Wall St.

* * *