Euroopan uusäärioikeisto

Yleisradio on tehnyt muutaman jännän reportaasin Euroopan islamin vastaisesta ekstremismistä. Ohjelmissa käsitellään vähäisesti myös uusnatsismia. En ota kantaa ohjelmien sisältöön muutoin kuin toteamalla, että olen jyrkästi ekstremismiä vastaan. Ohjelmat ovat Areenalla katsottavissa vielä vajaan kuukauden.

Silminnäkijä: Tehtävä Euroopassa

Ei islamille, ei romaneille, ei maahanmuuttajille. Ääriryhmät saavat uutta kasvualustaa Euroopassa oikeistopopulismin nosteessa.

http://areena.yle.fi/video/1335988972211

Silminnäkijä: Hakkaa päälle!

Suomessa äärioikeisto nousee ja radikalisoi vastapuolta. Mihin ääriryhmien vihanpito johtaa? Toimittaja Juha Granath.

http://areena.yle.fi/video/1336594067543

Spotlight: PerusS ja islamofobia

Suomen islaminvastaisella liikkeellä on kytköksiä puoluepolitiikkaan. Finnish Defence Leaguessa on vaikuttanut perussuomalaisia, mutta heillä on myös omat islamofoobikkonsa.

http://areena.yle.fi/video/1336677499136

Spotlight: Uusi uskonsota

Islaminvastainen liike on saapunut Suomeen. Tarkasteltavana Finnish Defence League, järjestö vailla jäsenrekisteriä ja selkeitä ääriviivoja. Mitä sen jäsenet haluavat, ja miten he aikovat päästä tavoitteisiinsa?

http://areena.yle.fi/video/1336072884512

Siteeraan vielä Risto Isomäen kirjaa Kohti vuotta 1929?

Jollei mikään suuremmista ja vakiintuneemmista puolueista tee aloitetta ja ryhdy rakentamaan nykyiselle menolle määrätietoista ja uskottavaa oppositiota ja mielekkäitä vaihtoehtoja uusliberalistiselle talouspolitiikalle, jokin äkkiarvaamatta melkeinpä tyhjästä nouseva uusi populistinen tai fasistinen liike voi nousta poliittiseen valtaan maailmantalouden jälleen ajautuessa syvään lamaan.

* * *

Mainokset