Malediivit: ekoajattelun kehto?

Muistammehan Malediivien tasavallan, jonka johtajat ovat niin huolissaan ekokatastrofista, että huutelevat aina muulle maailmalle ”ilmastonmuutosta”? No, ei heille näytä kuitenkaan olevan kovin suuri ongelma pitää kotimaataan kaiken mahdollisen paskajätteen loppusijoituspaikkana.

Totuus salataan turisteilta: Apokalyptinen näky Malediiveillä

BBC paljastaa paratiisisaarilla muhivan ympäristökatastrofin.

Malediivien imago luonnonkauniina ja lähes koskemattomana paratiisina voi saada seuraavasta tiedosta vakavan iskun. Sen lisäksi, että satumainen saari vajoaa mereen, se myös hukkuu jätteisiin.

Konservaattori Marie Saleem esitteli Malediiveillä matkailleelle BBC:n toimittaja Simon Reevelle saaren turisteilta kätketyn puolen.

– Herran pieksut sentään, mikä näky! Ilma löyhkää, Reeve kauhistelee katsoessaan massiivisia, vedessä lilluvia roskavuoria.

Lemuavat jätekasat höyryävät lämpiminä ja kärpäset pörisevät sankkoina pilvinä BBC:n kuvausryhmän ympärillä. Vielä 20 vuotta sitten Malediivien kaatopaikka oli koskematon. Nyt pieni saari on täyttynyt 300 tonnista jätteitä, joita tonneittain on silmänkantamattomiin.

Kaatopaikalla muhii todellinen ympäristökatastrofi. Sinne on vuosien saatossa kaadettu myös ongelmajätettä, kuten vuotavia öljytynnyreitä. Marie Saleemin mukaan on mahdollista, että saasteet vuotavat myös Intian valtamereen, joka rajaa kaatopaikkaa.

Roskien poltosta nouseva paksu savu sekoittuu maasta nousevaan pölyyn. Lajittelu taitaa olla Malediiveillä tuntematon käsite.

– Tämä ei ole kestävä tapa hoitaa asioita. Tämä on vain roskien dumppaamista ja polttamista. Malediivien hallituksen täytyy keksiä kestävämpi tapa hoitaa asia, sanoo Saleem.

-Tämä on apokalyptinen näky, toimittaja Reeve toteaa.

Elisa Rimaila

Lähde: Iltalehti

BBC:n juttu: http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-18073917

* * *