BBC käyttää yhdeksän vuotta vanhaa kuvaa todisteena Syyrian väitetystä verilöylystä

Britannian yleisradioyhtiö BBC on jäänyt kiinni käyttäessään Irakin sodan aikaista kuvaa todisteena Syyriassa väitetysti tapahtuneesta verilöylystä. Kuvan ottaja pitää kuvan käyttöä tällaisessa yhteydessä tarkoituksellisena vääristelynä. 

Lähde: The Telegraph, PrisonPlanet
28.5.2012, Verkkomedia.org

BBC on käyttänyt Syyrian Houlassa tapahtuneen massamurhan todisteena kuvaa, joka todellisuudessa on otettu Irakissa jo vuonna 2003. Kuva esittää joukkohaudoista löytyneitä lapsia, jotka on kaivettu ylös tunnistusta varten. BBC väitti kuitenkin kuvan esittävän Syyrian hallituksen Houlassa tappamia lapsia.

Kuvan ottanut Marco di Lauro kertoo: ”Joku käyttää kuviani propagandana Syyrian hallitusta vastaan todistaakseen joukkomurhan”. Hän kertoo The Telegraphille: ”Joku käyttää jonkun toisen kuvia propagandaan tarkoituksellisesti.”

Houlan verilöyly on joidenkin todisteiden mukaan ollut kuolemanpartioiden aikaansaannos, ei Syyrian hallituksen toimenpide. Tätä arvelee ainakin Russia Today, ja journalisti Tony Cartalucci kysyy: ”Minkä ihmeen takia Syyrian hallitus haluaisi tappaa syyrialaisia lapsia?” Hänen mukaansa tapahtuneesta eivät hyödy kuin vallankaappausta ja maahanhyökkäystä toivovat tahot eikä Syyrian hallitus varmasti ole sellainen.

Aiemmin London Independent on väittänyt Syyrian hallituksen tappaneen lapsia Homsin kaupungissa, mutta tällaiset väitteet olivat peräisin vain eräältä Lontoossa toimivalta järjestöltä, eivät paikallisilta tahoilta.

PrisonPlanetin toimittaja Paul Joseph Watson kertoo, että hänelle tämä tuo mieleen Persianlahden sodan aikaisen keskoskaappihuijauksen: Yhdysvaltain hallinto levitti väitettä, että Irakin sotilaat olisivat heitelleet keskoskaapeista ulos kuwaitilaisia lapsia. Sotapropagandana tämä toimi niinkin hyvin, että Amnesty International alkoi levittää sitä. Myöhemmin kuitenkin todettiin, ettei kertomus oli täysin sepitetty.

”Se, mikä minua eniten hämmästyttää”, totesi di Lauro, ”on se, että BBC:n kaltainen uutistoimisto ei tarkista lähteitään ja on valmis julkaisemaan mitä hyvänsä kuvia, joita joku sille lähettää: aktivisti, kansalaisjounalisti tai kuka hyvänsä”.

Lähteet: 

Lähde: Verkkomedia

Katso myös: http://www.syrianews.cc/syria-what-really-happened-in-al-hula-homs-689.html

Sekä tämä: http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=3866

* * *

Mainokset