Perustulo lisää työhaluja

On sen verran hyvä kirjoitus, etten osaa jatkaa omalla kommentilla. Kimmo Sasien aika olkoon ohi.

Kirjoittajien mielestä on siis parasta, että on järjestelmä, jossa työhön liittyy pelko omasta hyvinvoinnista – eli viime kädessä pelko omasta kuolemasta (vaikka sitten nälkäkuoleman, ylivelkaantumisen tai kodin menettämisen takia). Tyypillistä heikkojen kyykyttämistä ja pahoinvointiyhteiskunnan ylläpitämistä. Meillä kuitenkin on varaa poistaa ihmisen pelko nälkäkuolemasta tulojen menettämisen takia, joten miksei me toteuteta sellainen uudistus perustulon kautta?

(…)

Perustulon kannustavuusvaikutukset aktiiviseen työntekoon ovat mielestäni täysin linjassa suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamiseen johtaneen työetiikan kanssa. Perustulo jopa pelastaa rappeutuneen suomalaisten työmoraalin, koska se vapauttaa ihmiset kuolemanpelosta ja antaa heille mahdollisuuden toteuttaa itseään vapaasti ja autonomisesti, ja ottaa vastaan sekä säännöllistä että pätkäduunia – ilman, että työnteosta rankaistaan, kuten nykyjärjestelmässä. Nykyään työttömät syrjäytyvät ja töissäkäyvät palavat loppuun ja ahdistuvat. Kukaan ei voi nykyään hyvin.

Kirjoittajat ovat täysin väärässä, että perustulo olisi ”passiivisuteen kannustava sosiaaliturvajärjestelmä.” Kuka tahansa, joka on nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää käyttänyt, tietää, että mitään sen passivoivampaa ja ahdistavampaa kuin nykyinen systeemi on vaikea edes kuvitella! Ihminen saa jotain, joskus, jos on onni, eikä ainakaan kannata edes haaveilla työnteosta jos jää jonkin tuen varaan elämään.

Toisin kuin kirjoitus väittää, perustulo on tulevaisuutta, sillä se mahdollistaa työnteon uuden moraalin syntymisen, jossa ”kepin”, pelon ja ahdistuksen ilmapiirin sijaan luotetaan ihmisen vapauteen ja omaehtoisuuteen, ja tarjotaan ihmisille mahdollisuus ”porkkanan”, kannustavuuden ja yhteishengen kautta osallistua hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen aivan uudessa hengessä.

Lue koko teksti täältä:
http://ottolehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/107089-perustulo-lis%C3%A4%C3%A4-ty%C3%B6haluja

* * *