Syyrian kristitty väestö pelkää hallituksen kaatumista

Vähän vanhempi Verkkomedian juttu Syyrian tilanteesta.

Kaikki eivät ole optimistisella mielellä niin sanotun Arabian kevään suhteen. Syyrian kristityt tukevat maan hallitusta, sillä he ovat huolissaan siitä, mitä voisi tapahtua al-Assadin hallinnon kaatumisen seurauksena. 

Lähde: On Islam
Toim. Jukka J. Rintala
29.9.2011, Verkkomedia.org

”Me kaikki pelkäämme, mitä tapahtuu seuraavaksi”, kommentoi syyrialainen Abu Elias New York Times -lehdessä. Protestit maassa ovat laajentuneet, ja YK:n mukaan 2 700 on kuollut epävakauden alettua maaliskuussa. Syyrian viranomaisten mukaan kuolemista ovat vastuussa ulkomaiden tukemat islamistiset aseelliset ryhmät.

Monet Syyrian kristityistä ovat huolissaan siitä, että presidentti Bashar al-Assadin seuraajat olisivat huomattavasti pahempia. ”Pelko leviää meihin kaikkiin, jotka olemme erilaisia”, Abu Elias kommentoi. Huoli on niin syvä, ettei kristitty väestö ole osallistunut opposition vaatimuksiin. Kristittyjä on noin 10 prosenttia Syyrian väestöstä.

”Olen kiinnostunut vaatimuksistanne saada vapautta ja syrjäyttää hallitus”, kirjoitti muuan kristitty syyrialaisnainen. ”Mitä se vapaus on? Teillä kaikilla on oikeus tehdä, mitä huvittaa, ja sanoa, mitä haluatte. Luuletteko, että hallinnon kaatuminen (Jumala sen estäköön) tuo teille vapauden? Silloin teidät kaikki lukittaisiin sisälle suremaan näitä päiviä.”

Monille kristityille al-Assad edustaa ennustettavuutta samalla, kun kristillistä vähemmistöä esimerkiksi Irakissa on alettu vainota. ”Hän pakeni Irakista ja tuli tänne”, kuvasi Abu Elias ystäväänsä, ”ja pian voimme itse joutua tekemään saman.” Assadin hallinnon kaatuminen saattaa vaikuttaa myös Libanonin tilanteeseen.

Aiemmin tässä kuussa maroniittikirkon patriarkka Bishara Boutros al-Rai kehotti kirkkonsa jäseniä antamaan Assadille aikaa toteuttaa lupaamansa reformit. He eivät niinkään tue nykyhallintoa vaan pelkäävät seuraavaa. He haluavat suojella yhteisönsä turvallisuutta. Osa Syyrian kristityistä on kuitenkin liittynyt protesteihin.

Lähde: Verkkomedia

* * *

Mainokset