Sikhit tähtäimessä

Kaikki ovat jo varmaankin kuulleet, että Yhdysvalloissa Wisconsinin osavaltiossa on tapahtunut ammuskelutapaus, jonka uhreina olivat tällä kertaa sikhit. Kerrottakoon, ellei joku sitä vielä tiennyt, että sikhiläisyys on 1500-luvulla Guru Nanak Devin mystisestä kokemuksesta syntynyt monoteistinen uskonto. Sikhit uskovat yhteen Jumalaan, kymmeneen pyhään guruun ja Adi Granthin eli Guru Granth Sahibin opetuksiin. Heidän pyhin paikkansa on Harmandir, Kultainen temppeli Amritsarissa, Intian Punjabin osavaltiossa. Lisätietoa kaipaaville suosittelen Nikki-Guninder Kaur Singhin kirjaa Sikhism: An Introduction.

PrisonPlanetin korrespondentti Paul Joseph Watson on kirjoittanut artikkelissaan, että ammuskelusta epäilty on Yhdysvaltain armeijan veteraani, joka oli mukana psykologisissa operaatioissa. Medioissa on myös unohdettu maininnat siitä, että paikalla olisi ollut useita ampujia. Heitä todetaan olleen neljä. Muun muassa sikhiyhteisön puheenjohtaja on lausunnossaan maininnut ”useat epäilyttävät henkilöt temppelin läheisyydessä”. Watson toteaa, että Yhdysvaltain hallinto pitää iskua ”kotimaisena terrorismina” (domestic terrorism) ja rakentaa uhkakuvaa Irakin ja Afganistanin veteraaneista uutena terroriuhkana.

Ammuskeluihin syylliseksi epäilty on Wade Michael Page.

Pagen on raportoitu olleen tekemisissä äärioikeistolaisten ja rasististen ryhmien kanssa. Hän on Southern Poverty Law Centerin mukaan ollut ”turhautunut uusnatsi”, joka on johtanut white power -yhtyettä. Page kuoli ammuskelujen yhteydessä. Yhdysvaltain sikhit ovat todenneet joutuneensa monesti syyskuun yhdennentoista iskujen jälkeen väkivallan ja vihan kohteiksi, sillä heitä toisinaan luullaan muslimeiksi. Monet yhdysvaltalaiset eivät heidän mukaansa ymmärrä eroa sikhien ja muslimien välillä. Reader Supported News toteaa myös hänen olleen Yhdysvaltain armeijan palveluksessa.

Unitarian Universalist Associationin presidentti Peter Morales on tuominnut sikheihin kohdistuneen väkivallanteon ja kehottaa paitsi myötätuntoon heitä kohtaan, myös toimimaan sen puolesta, että Yhdysvallat voisi olla koti kaikkien uskontojen edustajille. Hänen mukaansa yhdysvaltalainen kulttuuri on liian myötämielinen väkivallalle. Muidenkin uskontokuntien edustajat ovat ilmaisseet tukensa ja myötätuntonsa sikhiyhteisölle. Lausuntoja aiheesta ovat antaneet muun muassa arkkipiispa Jerome ListeckiTom Heinen Interfaith Conference of Greater Milwaukee -järjestöstä sekä Milwaukeen Jewish Federation. Liityn täten osanottajiin.

* * *

Mainokset