Findance ja sukupuolittuneen väkivallan viihteellistäminen

Koalaherra päätti aloittaa uudelleen kesken jääneen bloginsa. Lähdetään siis uudelleen liikkeelle Findancen, tuon laatujournalismin lipunkantajan, uutisjutusta. Findance uutisoi seuraavaa:

Nainen tappoi miehensä rinnoillaan

KIRO-TV:n mukaan [lähde] yhdysvaltalaista naista syytetään miehensä tappamisesta rinnoillaan (tämähän ei ollut ensimmäinen tällainen tapaus, edellinen juttu)

Paikalla olleet kertoivat nähneensä Donna Langen tukahduttaneen asuntoautossa ollutta miestä rintavarustuksellaan.

– Donna Lange tukehdutti hänet kuoliaaksi, silminnäkijä vahvisti poliisille.

Miestä ei saatu enää elvytettyä. Humalassa ollut nainen ei myönnä muistavansa tilanteesta mitään.

Lähde: http://www.findance.com/uutiset/19546/nainen-tappoi-miehensa-rinnoillaan

Ei Koalaherraa varsinaisesti huoleta se asia, että meillä uutisoidaan näin joutavasta asiasta. Saahan sitä levittää minkälaista informaatiota vain haluaa. Koalaherraa huolestuttaa aivan toinen asia – eli Findancen lukijoiden suhtautuminen tähän uutiseen. Verkkolehden Facebook-sivulla kyseinen linkki täyttyi kommenteista, joista tässä muutama tyypillinen:

Hieno kuolema

😀

varmasti mukava tapa kuolla.

kiva tapa kuolla 😀

kuoli varmasti hymyillen

Mahtaakohan poliisit takavarikoida murha-aseen? 😀

huppistaaaaa 😀

Kuoli onnellisena:D

Lienen tosikko, mutta henki- ja väkivaltarikokset ovat henki- ja väkivaltarikoksia, vaikka ne tehtäisiin miten hyvänsä. Koalaherra ei saa ainakaan iloa kenenkään tappamisesta. Naureskelisivatko kommentoijat samaan tapaan, jos jutussa kerrottaisiin miehen tukehduttaneen naisen kuoliaaksi työntämällä genitaalinsa tämän kurkkuun? Reaktio ei välttämättä olisi yhtä iloinen ja positiivinen.

Eikä tässä ole nyt kyse mistään ”miesten tasa-arvo-ruikutuksesta”, kuten jotkin nimeltä mainitsemattomat tahot miehiin kohdistuvan väkivallan vastustamista kutsuvat. Tässä on kyse väkivallattomuuden ja ihmisten yhdenvertaisuuden periaatteista. Naisten miehiin kohdistuva väkivalta näyttää toistuvasti ja pääsääntöisesti olevan huumorin ja vitsailun aihe. Toisin päin ei voisi kuvitellakaan.

Uutinen sattui silmään tällaiselta sivulta: https://www.facebook.com/pages/Irtisanoudun-ihmisiin-kohdistuvasta-v%C3%A4kivallasta/428482953879865. Sivulla todetaan seuraavaa:

ViolenceTämän sivun tykkääjät vastustavat kaikkea ihmisten toisiin ihmisiin kohdistamaa väkivaltaa tekijän ja uhrin sukupuolesta tai muista vastaavista ominaisuuksista riippumatta.

Vastustamme ehdottoman jyrkästi sellaisen sosiaalisen ja kulttuurisen ilmapiirin luomista, jossa ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa arvotetaan sukupuolen tai muiden vastaavien ominaisuuksien mukaan. Sellainen ”kehitys” on pysäytettävä alkuunsa. Kaikki väkivalta on yhtä tuomittavaa.

Amnesty Internationalin Suomen osasto kampanjoi nyt näkyvästi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Tämä on hyvää ja oikein. Monet ovat kuitenkin asiallisesti huomauttaneet, että Amnestyn asettelu on tahaton(?) läpsäys niiden miesten kasvoille, jotka ovat joutuneet naisten väkivallan uhreiksi tai saaneet kokea kärsimystensä väheksyntää. Vastustamme ehdottomasti yrityksiä väheksyä tai pilkata ketä hyvänsä väkivallan uhriksi joutunutta.

Emme vastusta Amnestyn kampanjaa, vaikka sen suhtautumistapa onkin implisiittisen seksistinen, vaan haluamme täydentää sitä omalla kampanjallamme, sillä väkivalta on aina täsmälleen yhtä tuomittavaa, olivatpa osapuolet mitä sukupuolta tahansa. Uskomme myös, että naisten miehiin kohdistaman väkivallan vähättely on yhtä tuomittavaa kuin miesten naisiin kohdistaman väkivallan vähättely. Muun väittäminen on kammottavaa ihmisarvon polkemista.

Erityisesti toivomme sukupuolisensitiivisyyttä kannattavia ja heteronormatiivisuutta vastustavia miettimään, miksi sukupuolella olisi jotain ratkaisevaa merkitystä siinä asiassa, kuinka tuomittavaa väkivalta on. Tämä sivu on poliittisiin ym. aatteisiin nähden täysin sitoutumaton, eikä sillä ole mitään tekemistä minkään yhdistyksen ja muun oikeushenkilön kanssa. Sitoudumme vain ajatuksiin väkivallattomuudesta ja ihmisten yhdenvertaisuudesta.

EHDOTON EI KAIKELLE VÄKIVALLALLE!

Tämän lausunnon allekirjoittaakseen ei tarvitse olla ns. maskulisti. Riittää, että on pasifisti.

* * *